Νότιας Ελλάδας & Νήσων

                                      
Διοργάνωση Εκδρομής

Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων των νέων από όλα τα σωματεία του συνδέσμου μας, διοργάνωσε τριήμερη εκδρομή 11 – 13 Ιουλίου 2008, στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου Πιερίας.

Οι τριάντα περίπου, νέες και νέοι του συνδέσμου μας αναχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής 11 Ιουλίου 2008 από την Αθήνα, με προορισμό την Παναγία Σουμελά, όπου και έφθασαν νωρίς τα ξημερώματα και διέμειναν στους ξενώνες του Ιδρύματος.


Το πρωί της επόμενης ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου Πιερίας και στη συνέχεια παράθεση γεύματος στον παραθαλάσσιο Μακρύγιαλο της Κατερίνης. Το ίδιο βράδυ οι νέοι κατευθύνθηκαν προς το καθιερωμένο ποντιακό πανηγύρι του Κορινού Κατερίνης, όπου και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, έχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν το πλούσιο ποντιακό πρόγραμμα, στην κατάμεστη από κόσμο, σχολική αυλή, όπου έλαβε χώρα το πανηγύρι.Την επόμενη ημέρα οι νέοι πήραν το δρόμο της επιστροφής, αφού έκαναν μία στάση για φαγητό στο Βαρικό της Κατερίνης, έχοντας ανάμικτα συναισθήματα, τόσο για το όμορφο και διασκεδαστικό διήμερο που είχαν, όσο και για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συναναστραφούν μεταξύ τους και να αναπτύξουν αμοιβαίους δεσμούς φιλίας.
                    Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία

Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων, τιμώντας την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης, την Τετάρτη 21 Μαΐου 2008, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Πάρθεν η Ρωμανία», από τον Η. Υφαντίδη και ακολούθησε το ζεστό καλωσόρισμα από τη γεν. γραμματέα της νεολαίας κ. Ε. Μπακιρλή.

 

Στη συνέχεια ο συντονιστής της νεολαίας κ. Η. Αβραμίδης στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «…Μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει ο οργανωμένος ποντιακός χώρος και στηρίζει δυναμικά και η ποντιακή νεολαία, σηματοδοτούνται οι πολύχρονες προσπάθειες για να κρατηθεί ψηλά η εθνική συνείδηση του ποντιακού ελληνισμού και να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας και της ηθικής δικαίωσης των χιλιάδων αθώων θυμάτων της.Σημείο αναφοράς αυτού του αγώνα αποτελεί για όλο τον ποντιακό ελληνισμό και για μας τους νέους, η αναγνώριση της γενοκτονίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1994, μετά από 75 ολόκληρα χρόνια σιωπής και υποβάθμισης του τραγικού γεγονότος, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας και σημάδεψε τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Γνωρίζοντας ότι η νεολαία των ποντιακών σωματείων προέρχεται από ένα σπουδαίο και ιστορικό κομμάτι του ελληνισμού, αυτό του ποντιακού ελληνισμού, που η προσφορά του σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής είναι πολύ σημαντική και ξεχωριστή, θεωρούμε χρέος μας να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και να μην επιτρέψουμε στη λησμονιά να αγγίξει τη σκέψη μας και να αλλοτριώσει την ψυχή μας.

Χρέος μας επίσης θεωρούμε και τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής παρακαταθήκης που μας κληροδότησαν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, στοιχεία για τα οποία αγωνιζόμαστε με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε…»

Χαιρετισμό επίσης απήυθυναν ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων κ. Γ. Σαββίδης, ο πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. κ. Δ. Τομπουλίδης, ο αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Θ. Στολτίδης και ο αντινομάρχης Αθηνών κ. Χ. Πασβαντίδης.

Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Βλ. Αγτζίδη, διδάκτορα σύγχρονης ιστορίας, με θέμα: «Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού».


Η απαγγελία του ποιήματος «Αγροτσάλτς το σπέλεν τη Κουνάκας» από τη κ. Λ. Χαραλαμπίδου, συνοδευόμενη στη λύρα από τον Η. Υφαντίδη, καθώς και το μουσικό αφιέρωμα από το cd «Στο δρόμο για το Τσιμενλί» που ακολούθησε, με τραγούδια και εικόνες από τις τραγικές στιγμές της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στην εκδήλωση, προκαλώντας αισθήματα συγκίνησης σε όλους τους προσκεκλημένους.Η εκδήλωση έκλεισε με τους χορούς διπάτ και σέρα, από ομάδα χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» και τους μουσικούς Η. Αβραμίδη στη λύρα και Π. Κατσώτη στο νταούλι.

                           Στο μπαράκι του Βασίλη

Μια διαφορετική μουσική διαδρομή ακολούθησαν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή 22/2/2008 στο «Μπαράκι του Βασίλη», έναν όμορφο και ζεστό μουσικό χώρο στο Κολωνάκι, καλεσμένοι από το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού και την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδος και Νήσων.


Μια διαδρομή μέσα από τις μουσικές του Παύλου Σιδηρόπουλου, του οποίου η παρουσία στην ελληνική μουσική σκηνή άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της διαχρονικής καλλιτεχνικής δημιουργίας του, που μέχρι και σήμερα αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας.

Σ’ αυτή την περιπλάνηση στις περπατησιές του πρίγκιπα του ελληνικού ροκ μας οδήγησαν δύο αδέρφια, δύο τραγουδοποιοί ο Πάρης και ο Γιάννης Πιχαρίδης, οι «ΑΝΑΧΑΠΑΡΑ», όπως ονόμασαν το μουσικό τους σχήμα, που παίρνει σάρκα και οστά στην πρώτη τους δισκογραφική παρουσία με τίτλο: «Κράτα κάτι από το σκοτάδι».

Στο έργο τους αυτό γράφουν τους στίχους και τη μουσική, ενορχηστρώνουν τις δημιουργίες τους και ερμηνεύουν τα κομμάτια τους με λόγια σύγχρονα, ευαισθησία στη μουσική και ενορχήστρωση χωρίς φλυαρίες, που κινούνται από το χώρο του εναλλακτικού ροκ μέχρι την ηλεκτρική μπαλάντα.Η διαχρονική καλλιτεχνική δημιουργία του Παύλου Σιδηρόπουλου, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των δύο νέων, αλλά και το κοινό σημείο αναφοράς της ποντιακής καταγωγής των τριών τραγουδοποιών, δημιούργησαν τη σκέψη της βραδιάς αυτής και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους διοργανωτές, αλλά και όσους ακολούθησαν τη μουσική αυτή διαδρομή.                             Βραδιάς Νεολαίας 2009

Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των νεολαιών των σωματείων της, διοργάνωσε ποντιακή βραδιά στο κέντρο «ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009.

Στόχος της βραδιάς αυτής, η τέταρτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε από τότε που δημιουργήθηκε η νεολαία, ήταν η γνωριμία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των νέων όλων των σωματείων του συνδέσμου μας, οι οποίοι διακατέχονται από κοινά συναισθήματα αγάπης και σεβασμού για την ποντιακή τους καταγωγή και παράδοση.


Η πιο τρανή απόδειξη ήταν η μαζική ανταπόκρισή των νέων στο κάλεσμά μας και η παρουσία τους στη βραδιά νεολαίας. Μιας νεολαίας ενωμένης, με κοινά ιδανικά και στόχους, η οποία προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής της κληρονομιάς.


Για την επιτυχία της βραδιάς αρχική επιδίωξή μας ήταν, εκτός από το πλούσιο ποντιακό πρόγραμμα του κέντρου, στο οποίο συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Ιωακειμίδης Μπάμπης, Νικολαΐδης Παντελής, Φωτιάδης Γιάννης, Χατζηδαϋιτίδης Νίκος, τη βραδιά μας να ντύσουν μουσικά και άλλοι καταξιωμένοι πόντιοι καλλιτέχνες. Και πιστεύουμε πως η επιτυχία ήταν δεδομένη, αν λάβουμε υπόψη μας τους καλλιτέχνες που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη για τη βραδιά και συγκεκριμένα τους Γιώργο και Λάζο Ιωαννίδη, τον Γιάννη Τσιτιρίδη, τον Μπάμπη Κεμανετζίδη και τον Δημήτρη Λυπιρίδη.