Θεσσαλονίκης

 
Συνάντηση γνωριμίας και προσδιορισμού στόχων


Την Παρασκευή 14-11-2008 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια συνάντηση γνωριμίας και προσδιορισμού στόχων από τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης στο κέντρο "Παρακάθ".

Ήταν η πρώτη συνάντηση προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους αρκετά από τα μέλη της νεολαίας, να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σε θέματα που απασχολούν το χώρο της οργανωμένης ποντιακής νεολαίας και όχι μόνο.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Κωτίδης στόχος μας είναι να οργανώσουμε και και να κάνουμε ενεργά όλα τα μέλη της ποντιακής νεολαίας προσφέροντας δημιουργικά σε αυτό το χώρο αλλά και να φέρουμε εις πέρας την 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Στα θέματα που συζητήθηκαν επίσης ήταν και η φιλοξενία της ενοριακής ομάδας Νέων και Χορωδίας κωμοπόλεων Ιλλομάντσι και Ταϊπάλε της Φινλανδίας το επερχόμενο καλοκαίρι.
«Οι αλλαγές στο τοπίο της ιστορικής δυτικής Αρμενίας: Σκέψεις από ένα ταξίδι στο παρελθόν»

Την Τρίτη στις 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ομιλία από τον ομότιμο καθηγητή του UCLA Richard Hovannisian.

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε., το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και η Αρμένικη Νεολαία Ελλάδας.

Μεταξύ του κοινού, που απαρτιζόταν τόσο από μέλη των δύο νεολαιών, όσο και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο Πρόεδρος της Αρμένικης παροικίας Θεσσαλονίκης κ. Βαρκές Κονταξιάν, o πρώην Πρόεδρος κ. Καραμπέτ Καλφαγιάν, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Αποστολίδης και οι καθηγητές κ. Sergey Karpov, κ. Ιωάννης Χασιώτης, κα Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού και κ. Ευστάθιος Πελαγίδης.

Στους χαιρετισμούς τους, τόσο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., Χαράλαμπος Κωτίδης, όσο και ο Συντονιστής της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Κυριακίδης χαιρέτησαν τη συνεργασία ποντίων και αρμενίων κι επισήμαναν τη σπουδαιότητά της, καθώς πρόκειται για δύο λαούς που για αιώνες συμβίωσαν ειρηνικά και τώρα πλέον τους ενώνει ο κοινός αγώνας για την αναγνώριση των γενοκτονιών, που έχουν υποστεί από το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αρμενικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης Γκορ Βιραμπιάν και ευχαρίστησε τον καθηγητή Hovannisian για την ανεκτίμητη προσφορά του στο δύσκολο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Επίσης, ευχαρίστησε τη διερμηνέα κ. Αραξή Απελιάν-Κολανιάν που ήρθε από την Αθήνα για αυτή την εκδήλωση.

Ο καθηγητής Hovannisian, αφού ευχαρίστησε το κοινό για την προσέλευσή του και τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ξεκίνησε την ομιλία του. Μέσω μίας σειράς φωτογραφιών από περιήγηση του ιδίου στη σημερινή Τουρκία, αφηγήθηκε την ιστορία του τόπου και δη των αρμένικων πόλεων και χωριών. Επισήμανε την καταστροφή που έχει συντελεσθεί σε αυτά και συνεχίζεται σε βάθος χρόνου καθώς και την παραμονή ελάχιστων πλέον αρμενίων στον ευρύτερο χώρο, όπου έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήκμαζε ο αρμένικος πληθυσμός.

Ο καθηγητής έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως οι αρμένιοι μετά από αγώνα χρόνων κατάφεραν να επιτύχουν πολλές αναγνωρίσεις της γενοκτονίας τους από κυβερνήσεις του εξωτερικού. Απευθυνόμενος στους ποντίους επισήμανε πως είναι δύσκολός ο δρόμος προς την αναγνώριση της γενοκτονίας τους και τους κάλεσε να ακολουθήσουν τη μέθοδό τους, προκειμένου να έχουν κι αυτοί αναλόγως θετικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Γιώργος Παρχαρίδης κλείνοντας τη βραδιά ευχαρίστησε τον καθηγητή, επανέλαβε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας ποντίων κι αρμενίων και ολοκληρώνοντας κάλεσε τους αρμενίους να πιέσουν την κυβέρνηση τής χώρας τους, προκειμένου η Αρμενία πρώτη να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός πληθυσμός από τους τούρκους. Αποτέλεσμα αυτής της πρότασης ήταν να οριστεί συνάντηση με φορείς των ποντιακών και αρμενικών οργανώσεων και σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα εργαστεί προκειμένου να προωθηθεί το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αρμενική Κυβέρνηση.         «Αρμένιοι - Πόντιοι: Δύο γενοκτονίες - Ένας θύτης»


Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Αρμένικη Επιτροπή Νεολαίας και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν από κοινού ημερίδα με θέμα:

                   «Αρμένιοι - Πόντιοι: Δύο γενοκτονίες - Ένας θύτης


στις 3 Μαΐου 2008 στις 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Θα πραγματοποιηθούν δύο στρογγυλά τραπέζια, ένα με ακαδημαϊκούς και ένα με εκπροσώπους από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ελλάδας.

1ο στρογγυλό τραπέζι: Αρμένιοι - Πόντιοι: Η συμβίωση και η κοινή μοίρα.
Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας,
Χάρης Τσιρκινίδης: Στρατιωτικός ακόλουθος - Συγγραφέας,
Χοβίκ Κασαπιάν: Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Αρμενίων,
Συντονιστής: Γαβριήλ Αβραμίδης: δημοσιογράφος


2ο στρογγυλό τραπέζι: Η στρατηγική διεκδίκησης και διεθνοποίησης των δύο γενοκτονιών.
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας: Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ,
Χάρης Καστανίδης: Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης,
Εκπρόσωπος του ΚΚΕ,
Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,
Κυριάκος Βελόπουλος: Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ΛΑΟΣ,
Συντονιστής: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος


Για την οργανωτική επιτροπή

Κωτίδης Χαράλαμπος: Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.
Αντωνιάδου Χριστίνα: Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης
Σέρκο Γιετιμιάν: Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Aρμενικής Nεολαίας