2ος Διαγωνισμός

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» προκηρύσσουν το Δεύτερο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Η σχετική εγκύκλιος (Αρ. Πρωτ. 156796/Γ2) έχει σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας στις 18 - 12 - 09 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία.

Τα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής.

Για το Δημοτικό, «Να δημιουργήσετε τη δική σας ζωγραφιά και να αποδώσετε μέσα από αυτή τις εικόνες από τον Πόντο».

Για το Γυμνάσιο, «Με βάση πληροφορίες που έχετε από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο να συντάξετε ένα αφηγηματικό κείμενο (έως 500 λέξεις) που να αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός κατά τη δίωξη του από τις πατρογονικές εστίες».

Για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και την Επαγγελματική Σχολή, «Με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να συντάξετε ένα άρθρο (έως 600 λέξεις) στο οποίο να εξετάσετε εάν η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μπορεί να αφυπνίσει τους λαούς, έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες».

Όροι διαγωνισμού

Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα – στο πάνω αριστερό τμήμα της κόλλας των γραπτών εργασιών ή στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς- τα παρακάτω στοιχεία:
- Επώνυμο και όνομα μαθητή
- Όνομα πατέρα
- Όνομα μητέρας
- Τάξη Σχολείο
- Ταχ. Δ/νση
- Τηλέφωνο
- E-mail
- Τίτλος εργασίας

Οι εργασίες ζωγραφικής πρέπει να σχεδιαστούν σε χονδρό χαρτί σχεδίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις εργασίες τους έως την 30 Ιουνίου 2010 στη διεύθυνση:
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος,
Λ. Νίκης 1
Τ.Κ. 54624
Θεσσαλονίκη.


Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή εκπαιδευτικών, μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο του 2010 και τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό δίπλωμα, οι δέκα καλύτερες εργασίες κάθε βαθμίδας θα λάβουν, ως βραβείο, ένα βιβλίο ενώ οι τρεις καλύτερες εργασίες κάθε βαθμίδας θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ως εξής:

Δημοτικό
- 1 βραβείο 300 ευρώ
- 2 βραβείο 200 ευρώ
- 3 βραβείο 100 ευρώ

Γυμνάσιο
- 1 βραβείο 400 ευρώ
- 2 βραβείο 300 ευρώ
- 3 βραβείο 200 ευρώ

ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ
- 1 βραβείο 500 ευρώ
- 2 βραβείο 400 ευρώ
- 3 βραβείο 300 ευρώ