Παρουσίαση της Επιτροπής Χορού, Ενδυμασίας και Θεάτρου

Κώστας Αλεξανδρίδης
Μέλος Δ.Σ. Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Υπεύθυνος Επιτροπής Χορού, Ενδυμασίας και Θεάτρου


Όταν πριν από τρία χρόνια ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Παρχαρίδης μου ανέθεσε την Επιτροπή για το Χορό και την Ενδυμασία, ήταν μια πρόκληση για μένα. Υπάρχουν στο χώρο πολλοί και ειδικοί. Σκέφτηκα , λοιπόν, ότι ο καθένας από αυτούς κάτι έχει να καταθέσει. Συγκροτήσαμε μια διευρυμένη επιτροπή 33 μελών, αποτελούμενη από καταξιωμένους χοροδιδασκάλους, ερευνητές και άτομα που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με τον ποντιακό χορό. Για την ποντιακή ενδυμασία, καλέσαμε την κορυφαία ερευνήτρια και υπεύθυνη του Ποντιακού Μουσείου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κα Λένα Καλπίδου, η οποία και ανταποκρίθηκε θετικά. Είναι αλήθεια ότι μια τόσο πολυπληθής επιτροπή δύσκολα λειτουργεί. Οι πρώτες συναντήσεις ήταν , θα λέγαμε εθιμοτυπικές, ίσως ιστορικές , καθώς κάθησαν γύρω από το ίδιο τραπέζι, για πρώτη φορά τόσοι πολλοί και καλοί χορευτές και χοροδιδάσκαλοι, παλαίμαχοι και νεότεροι.

Λίγο αργότερα, διαπιστώσαμε ότι λόγω των αποστάσεων κυρίως δε μπορούσαν όλοι να είναι συνεπείς στις συναντήσεις της επιτροπής. Μείναμε 10 -15 άτομα. Τότε, ξεκίνησε το ουσιαστικό έργο της επιτροπής. Αρχίσαμε να εξετάζουμε κάθε περιοχή του Πόντου ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη καταγραφές, μαρτυρίες αλλά και προσωπικά βιώματα ατόμων που ασχολήθηκαν σε βάθος με τη συγκεκριμένη περιοχή. Ξεκινούσαμε πάντα από το ιστορικό πλαίσιο και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην εκάστοτε περιοχή. Εξετάζαμε τη σύνθεση του πληθυσμού, για να διαπιστώσουμε τυχόν μουσικές ή χορευτικές επιρροές. Διασταυρώναμε, μέσα στην Επιτροπή διαφορετικές καταγραφές, από πολλές πηγές. ΄Αλλοτε συμφωνούσαμε, άλλοτε όχι. Και τότε ψάχναμε και για τρίτη, τέταρτη πηγή, για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα.

Ξεκινήσαμε από Νικόπολη (Γαράσαρη), με βασικούς εισηγητές το Σάββα Τσεντεμεϊδη και το Χρήστο Πακαταρίδη που κατάγονται από τη Γαράσαρη. Συνεχίσαμε με την περιοχή της Κιμισχανάς (Αργυρούπολης), με κύριο εισηγητή τον γνωστό σε όλους σας Μιχάλη Καραβέλα και τους Γρηγόρη Γρηγοριάδη και Όμηρο Παχατουρίδη και προχωρήσαμε στα Μεταλλεία Ακ νταγ, με τον Μάκη Πετρίδη, το Βασίλη Ασβεστά και τον Κυριάκο Μωυσίδη. Για το Σέρα χορό ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Μιχάλης Καραβέλας, ο οποίος είχε την τύχη να γνωρίσει ένα χορευτή πρώτης γενιάς από την Τραπεζούντα, τον αείμνηστο Καλούση. Σε ότι αφορά το πανάρχαιο δρώμενο τον Μωμό΄ερων, θα τα πούμε και το απόγευμα, καταγράψαμε πλήρως την παραλλαγή την Λιβεράς, όπως αυτή επιβιώνει σε οκτώ χωριά του νομού Κοζάνης.

Η Επιτροπή διοργάνωσε στη Σκύδρα το 1ο Σεμινάριο Χορού και Ενδυμασίας και επίκειται το 2ο στην Κιβωτό Γρεβενών, 16 Οκτωβρίου, όπου θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τους χορούς του Ακ νταγ μαντέν.

Επιλέξαμε σήμερα τη νεολαία για να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο μέρος από τα αποτελέσματα των ερευνών. Ότι θα παρουσιάσει σήμερα η Επιτροπή είναι προϊόν πολλαπλών συζητήσεων, ενστάσεων και διαφωνιών, με ένα κοινό σκοπό : την πιστότερη καταγραφή της Παράδοσής μας, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρώτη γενιά των Ποντίων προσφύγων, σε ότι δηλαδή μας ΠΑΡΕΔΩΣΕ η γενιά που γεννήθηκε, ανδρώθηκε, γλέντησε, πόνεσε στον Πόντο και έφερε στην Ελλάδα όλο τον πλούτο που κουβαλούσε μέσα της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη Νεολαία της Π.Ο.Ε. για το έργο που παράγει όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθω επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω και τα μέλη της Επιτροπής Χορού & Ενδυμασίας που τόσα χρόνια δίνουν το παρόν αφιλοκερδώς και άοκνα τρέχουν για κάθε καταγραφή.