Ιστορικό - Βιογραφικό

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2006. Αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, εκπροσώπους των πέντε Περιφερειακών Επιτροπών Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

Στόχοι της Επιτροπής, όπως αυτοί αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της είναι οι εξής:

• Η σύσφιξη σχέσεων, η καλλιέργεια δεσμών φιλίας, η επικοινωνία και συνεργασία με νέους από ομοσπονδίες και άλλους φορείς Ποντίων του εξωτερικού, η ενιαία έκφραση και δράση των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

• Η συγκέντρωση και παροχή πληροφοριών με τη χρήση νέων τεχνολογιών σε πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους νέους, με στόχο την εύρεση, αποκρυστάλλωση και προβολή των ιδιαίτερων ικανοτήτων και ανησυχιών των νέων.

• Η υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιμόρφωσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης σε τομείς πολιτισμού.

Από το πρώτο διάστημα της συγκρότησής της η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα αναλαμβάνοντας και φέρνοντας εις πέρας διοργανώσεις πολιτιστικού, πνευματικού και πολιτικού ενδιαφέροντας. Τις αναφέρουμε παρακάτω.

• Στις 26, 27 & 28 Αυγούστου 2005 διοργανώθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου Νάουσας με την ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

• Τον Αύγουστο του 2006, πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας. Στα πλαίσιά της διακεκριμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν στους συνέδρους τα πάντα επίκαιρα θέματα της ποντιακής γενοκτονίας και γλώσσας, το ρόλο της Νεολαίας στον ποντιακό χώρο και τη θεσμοθέτηση του οργάνου αυτής. Τα πρακτικά της Συνάντησης καθώς και τα ψηφίσματα εκδόθηκαν μετά από λίγους μήνες.

• Κατά το 3ήμερο 24, 25 και 26 Αυγούστου 2007 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας.

Θεματική ενότητα «Νέοι και Παράδοση: πρώτο θέμα «Η δυναμική της Ποντιακής παράδοσης», Δρ. Νίκος Λυγερός - στρατηγικός σύμβουλος και Δρ. Αντώνης Παυλίδης - κοινωνιολόγος, δεύτερο θέμα «Η νέα γενιά των Ποντίων στα προσκήνια: προκλήσεις και στοχασμοί για την δημιουργική δράση» κ. Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς.

θεματική ενότητα «Ποντιακή νεολαία και προοπτικές – ο λόγος στους νέους»: δύο θέματα με εισηγητές νέους, α) «Ο ρόλος της Ποντιακής νεολαίας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο» και β) «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

• Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας πραγματοποιήθηκε στις 29, 30 & 31 Αυγούστου του 2008 στην πόλη της Καβάλας Οι θεματικές ενότητες περιελάμβαναν ομιλίες από τον Θεοδόση Κυριακίδη υποψήφιο διδάκτορα νεότερης ιστορίας με θέμα "Οι Ποντιακές σπουδές στον 21ο αιώνα" και από την Στυλιανή Λέτσιου υποψήφια διδάκτορα του πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα "Η Ρωσοφωνία στους Έλληνες παλιννοστούντες τρίτης γενιάς".

• Η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας πραγματοποιήθηκε στις 10, 11 & 12 Ιουλίου 2009 στη Κατερίνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν ενώπιον του κοινού έθιμα που αντιστοιχούσαν σε κάθε από τους δώδεκα μήνες του χρόνου διαθέτοντας έτσι το μεγαλύτερο χρόνο στα ίδια τα μέλη της νεολαίας και δίνοντας τους τη δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές ασχολούμενοι με την Ποντιακή Λαογραφία.

Παρουσιάστηκαν δύο εισηγήσεις, από την κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Εθνολόγο, με τίτλο Ποντιακή Λαογραφία: Ο Εθνικός πλούτος των Ελλήνων και από τον πατέρα Νικόλαο Λουδοβίκο, καθηγητή στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αγγλίας, και των πανεπιστημίων Cambridge και Wales με τίτλο «Οι ταυτότητες έρχονται από το παρελθόν ή από το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης παρουσιάστηκαν τα βιβλία των πρακτικών της 3ης και της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης.

• Το Μάιο του 2007 η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων της Π.Ο.Ε. για την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας διοργάνωσε:

α) Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Μνήμες και πορτρέτα - Το βλέμμα της προσφυγιάς»
β) Ημερίδα με θέμα «Η δομή του Τουρκικού κράτους και οι εσωτερικές εξελίξεις σε αυτό. Επιδράσεις του στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
γ) Ολονυκτία την 18η Μάη στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.

• Το Μάιο του 2008 η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας διοργάνωσε:

α) Σε συνεργασία με την Αρμένικη Επιτροπή Νεολαίας και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα:
                      «Αρμένιοι - Πόντιοι: Δύο γενοκτονίες - Ένας θύτης»

β) Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Ποντιακούς Συλλόγους του Νομού Ροδόπης Διεθνή Ημερίδα στην Κομοτηνή με θέμα:                        «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική»

• Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης, το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και την Αρμένικη Νεολαία Ελλάδας πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: Οι αλλαγές στο τοπίο της ιστορικής δυτικής Αρμενίας: Σκέψεις από ένα ταξίδι στο παρελθόν και κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του UCLA Richard Hovannisian.

• Το Μάρτιο του 2009 η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» προκήρυξαν Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή τον Οκτώβριο του 2009 στην Θεσσαλονίκη.

• Το Μάιο του 2009 πραγματοποιήθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, την Αρμένικη Νεολαία Ελλάδος και την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο "Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα", στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής εκδήλωση με κεντρικό θέμα:
            «Πόντιοι – Αρμένιοι – Ασσύριοι: Τρεις Γενοκτονίες, Ένας Θύτης»

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, της οποίας τα μέλη εκπροσωπούν γεωγραφικά όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στα πλαίσια των δράσεων της έχει ως άμεση προτεραιότητα τη διοργάνωση της

2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Νεολαίας, καθώς και την
εύρεση υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες με επιστημονικό αντικείμενο θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού.