1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Με απόλυτη επιτυχία έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. το τριήμερο 26-28 Αυγούστου 2005 στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας.

Εκατοντάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα και τη Γερμανία συμμετείχαν στις οργανωτικές διαδικασίες που έλαβαν για πρώτη φορά χώρα με σκοπό την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση των θεσμών νεολαίας υπό την αιγίδα της Π.Ο.Ε. Τους νέους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης και ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Γιώργος Γεωργιάδης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δήμαρχος Νάουσας κ.Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Αντινομάρχης Ημαθίας κ. Ορέστης Σιδηρόπουλος, η Πρόεδρος του ΚΕΜΑΘ κα. Ανθούλα Πορφυριάδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Γιάννης Μπουρσανίδης, ο Συντονιστής της Νεολαίας της Π.Ο.Ε. κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Ακολούθησε προβολή video και παρουσίαση εισήγησης από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας Ευρώπης με την καθοδήγηση του Επίτιμου Προέδρου κ. Χρήστου Γαλανίδη και Σοφίας Καρυπίδου.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου οι σύνεδροι φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αναστάσιο Κυριακίδη.

Το βράδυ του Σαββάτου διεξήχθη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο Δημοτικό Στάδιο Νάουσας μεταξύ της μικτής Νέων Ποντίων της Π.Ο.Ε. και της Ένωσης Βετεράνων Θεσσαλονίκης. Το τελικό σκορ 3-0 υπέρ των Βετεράνων είχε μικρή σημασία καθώς ο συμβολισμός του αγώνα ήταν ισχυρός: Αφιερώθηκε στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ιδιαίτερα στους νέους του Κολεγίου της Μερτζιφούντας του Πόντου οι οποίοι απαγχονίστηκαν το 1921 εξαιτίας της φανέλας με την επωνυμία «ΠΟΝΤΟΣ» της αθλητικής τους ομάδας. Αντίγραφα των εμφανίσεων φόρεσαν και οι νέοι της Π.Ο.Ε. τιμώντας τη μνήμη τους.


Για την ιστορία παραθέτουμε τις συνθέσεις των δύο ομάδων:

Σύνδεσμος Βετεράνων : Περγαπληνούλης, Τζιφόπουλος, Ιωσηφίδης, Μαλιούφας, Χασεκίδης, Βέννος, Λυσσαρίδης, Αποστολίδης Κούλης, Ορφανός, Αϊδινίου, Αλεξανδρίδης, Αποστολίδης, Δαγιόγλου, Προβατίδης, Μαρόκος, Τσαλαχούδης, Δρακίδης, Φοιρός, Μποϊκόγλου.

Π.Ο.Ε. : Τσαχαρίδης, Γεωργιάδης, Κοταρίδης, Κοταρίδης Λαζ., Περτσινίδης, Θεοδωρίδης, Σιδηρόπουλος, Παπαδόπουλος, Παυλόγλου, Κακουλίδης, Κουταλίδης, Σιηρόπουλος, Κυριακίδης, Καρασαββίδης, Μιχαηλίδης, Σοϊλεματζίδης, Παπαδόπουλος Βικτ., Παπαδόπουλος Δημ., Ζουρνατζίδης, Σουρκοφίδης, Μαυρομελίδης.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την αξιολόγηση των συμπερασμάτων και την έκδοση ψηφίσματος:

Ψηφίσματα 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.

Οι νέες και οι νέοι που συμμετείχαν στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας από 26-28 Αυγούστου 2005 έπειτα από διαλογική συζήτηση εγκρίνουν στο παρακάτω ψήφισμα:

• Συνεργαζόμαστε, καλλιεργούμε δεσμούς φιλίας με τους απόδημους νεολαίους Ποντίους. Για την ευόδωση αυτού αποφασίζεται η ενεργή συμμετοχή μας στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ποντιακής Νεολαίας το Φθινόπωρο του 2005 στη Γερμανία.

• Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

• Απαιτούμε την ύπαρξη καθολικής ενότητας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, τη διάλυση των ομοσπονδιών που φυτοζωούν και την εξάλειψη πάσης φύσεως αντιδικιών που αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και πρόοδο του χώρου.

• Προωθούμε τη Διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από το διαρκή αγώνα των νέων για Παγκόσμια Ειρήνη και Συναδέλφωση των Λαών.

Επισημαίνεται δε ότι τέλη Οκτωβρίου θα λάβει χώρα το 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη και το Νοέμβριο θα συνέλθει το Οργανωτικό Συνέδριο Νεολαίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η Π.Ο.Ε. στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη δωρεάν παραχώρηση της Σχολής Αστυφυλάκων όπου φιλοξενήθηκαν οι νέοι σύνεδροι, στον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιο Τσιότρα, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, το Νομάρχη Ημαθίας Γιάννη Σπάρτση, το Δήμαρχο Νάουσας Αναστάσιο Καραμπατζό, το Σ.ΠΟ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους όλων των σωματείων του Νομού Ημαθίας που συνεργάσθηκαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων.