2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2006 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης των νέων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε).

Η οργάνωση της Συνάντησης έγινε στην περιοχή της Κοζάνης κατά το τριήμερο 18-19 & 20 Αυγούστου 2006 στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα και στις εγκαταστάσεις των ΤΕΙ Κοζάνης σε συνεργασία της 15μελούς Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. και του περιφερειακού συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Έλαβαν μέρος 250 νέοι και νέες, εκπρόσωποι ισάριθμων σωματείων μελών της Π.Ο.Ε.

Το πρόγραμμα της συνάντησης κάλυψε ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων των νέων και περιελάμβανε:

- Συζήτηση με θέμα την ποντιακή γλώσσα με εισηγητές τους Χρ. Χριστοφορίδη και Κ. Ντίνα.

- Θεατρική παράσταση εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο θεατράκι του υπαιθρίου χώρου της Μονής από τον Μικρασιατικό – Ποντιακό Σύλλογο του Νομού Γρεβενών.

- Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνος.
- Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης.

- Συζήτηση με θέμα τη γενοκτονία των Ποντίων στο Αμφιθέατρο των ΤΕΙ Κοζάνης με εισηγητές τους Θ.Μαλκίδη και Α. Καστρινάκη – Παναγόπουλο.
- Συζήτηση για τον ρόλο της νεολαίας στον σύγχρονο κόσμο και τον κανονισμό λειτουργίας του τμήματος νέων της Π.Ο.Ε.

- Θεατρική αναπαράσταση του ποντιακού γάμου από την διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Ελλησπόντου και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι στο χώρο του θεάτρου με καλλιτέχνες του νομού.

Στην υποδοχή των νέων και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, οι Βουλευτές Κοζάνης Βλατής και Παπαδόπουλος, ο Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Καθηγητής Ιατρικής Γεώργιος Παρχαρίδης, οι Δήμαρχοι των Δήμων Ελλησπόντου και Υψηλάντη Κ.Τσανακτσίδης και Κ. Μιχαηλίδης, ο καθηγητής Ιστορίας Κ. Φωτιάδης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης Χ. Γαλανίδης, ο τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης Χ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελάς Αυστραλίας κ. Γοροζίδης, ο Πρόεδρος του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος Ε. Παναγιωτίδης και τα μέλη του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.


Ψηφίσματα 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.


Οι εκδηλώσεις των Νέων έκλεισαν με την έγκριση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρουν:

• Διεκδικούμε τον ορισμό της 19ης Μαϊου ως αμετάθετης ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων από τους κεμαλικούς.

• Εκφράζουμε την επιθυμία πραγματοποίησης, μετά από συνεννόηση με τις επιτροπές νεολαίας του απόδημου ποντιακού ελληνισμού, εκδηλώσεων μνήμης στις Βρυξέλλες, στο κέντρο της Ε.Ε την χρονική περίοδο γύρω από την ημέρα μνήμης της 19ης Μαϊου.

• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.

• Ζητούμε την αλλαγή του νομοθετικού και διοικητικού καθεστώτος, που διέπει το Ίδρυμα της Πανάγιας Σουμελά, το οποίο επιτρέπει, ο μεν πρόεδρος να προέρχεται, επί 43 χρόνια από μία οικογένεια, η δε πλειοψηφία του Δ.Σ. να διορίζεται από το ομώνυμο Σωματείο. Αποδοκιμάζουμε κάθε ενέργεια, που προσφέρει δεκανίκι στήριξης στο υφιστάμενο καθεστώς της Παναγίας Σουμελά και στοχεύει να παρεμποδίσει την διαδικασία εξυγίανσης του τρόπου διοίκησης του Ιδρύματος.

• Ως απόγονοι προσφύγων που υπέστησαν πράξεις γενοκτονίας και ξεριζωμού δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κτηνωδία που διαπράττεται εις βάρος του λαού του Λιβάνου και τη συμπαράστασή μας σε αυτό. Είμαστε εναντίον κάθε είδους φανατισμού και πολεμικής σύρραξης.

• Χαιρετίζουμε την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού να καλέσει ως ισότιμους συνέδρους μέλη της νεολαίας και εκφράζουμε την επιθυμία η πρωτοβουλία αυτή να γίνει θεσμός.